Vrijdag 2 November 2007 nummer:19  
   
  www.modderdorp.nl hoofdredaktie: Jouke Mellema en Inge Beeftink  
 

MIRJAMS

 
   
 
foto: Jouke Mellema
 
   
  Inge Beefttink, olie op m.d.f.                                                    Julie van der Scheer, acryl op papier                                         Jouke Mellema, olie op m.d.f.  
 
 
 
fotograaf Jouke Mellema
 
 

M uit Saint-Petersburg logeert in Modderdorp. Bewoner I en M maken een wandeling naar de zee.

Vanaf de zeewering zag ik een aangespoeld wrak liggen in de branding, op de zeewering stond,  behalve M en ik,  nog een ouder echtpaar.  Ze genoten, net als M  en ik, van het uitzicht over zee. Ik vroeg aan het echtpaar of zij wisten hoe dat wrak daar zo beland was, ik had het nooit eerder gezien.

De vrouw vertelde dat het wrak er al 50 tot 60 jaar ligt en dat het voor de gemeente te duur is om het te verwijderen. Dat is nog eens goed dacht ik. We zouden een immens grote sculptuur in zee kunnen storten, zo in de branding,  dat je het bij eb goed kunt zien. Niemand haalt het weg. De vrouw vroeg mij of ik de windmolens in de verte wel eens eerder gezien had. Ik knikte van ja. Ze zei: “ Ik vroeg net aan mijn man waar die molens zo opeens vandaan kwamen en hij zei mij dat ze er al lang stonden. Zo ontdek je altijd weer nieuwe dingen, ook al woon je hier al je hele leven". Toen zei ze: ”ik krijg het koud” en samen daalden de man en de vrouw de trappen weer af. M en ik vervolgden ook onze weg en we maakten wel honderd foto’s van het wrak. Gewoon omdat we er zin in hadden. M maakte trouwens ook wel 1000 foto’s van schapen. Elk schaap dat we tegen kwamen werd vast gelegd.

   
         
   
     
     
  bewoners J en I  
Els van het Klooster en Julius van der Vaart
 
 

Lieve vrienden E en J,

Wat een prachtig kippenwerk! Het ambachtelijke stuk heeft een mooie plaats in onze hut gekregen.

Toen ik dit werk zag, moest ik ineens denken aan een oude audio-tape uit ons archief waar, naar ik mij herinner, bijzondere opnames op staan van een toompje kippen uit Barneveld omstreeks 1946. Het zijn opnames van een haan die een toespraak houdt voor zijn 5 hennen. Hij vertelt over de gruwelen van de oorlog. Ik herinner me hartverscheurende momenten: de hennen zijn overstuur en de haan probeert de wanhopige stemming een klein beetje te temperen. De haan was een oude vriend van  me  en ondanks zijn veerkrachtig en optimistisch karakter heeft hij het na de oorlog niet lang meer gemaakt (een onbekende ziekte heeft hem geveld, je weet hoe zoiets kan gaan).
Het is  geschiedkundig een waardevolle tape maar ik wil hem graag aan jullie geven omdat ik weet dat jullie zorgvuldig met dit materiaal om zullen gaan. Ook heb ik  de afgelopen tijd  met eigen ogen kunnen zien dat jullie de kip als dier hoog in het vaandel hebben staan en dit waardeer ik zo zeer aan jullie. De enige met wie wij dit ook kunnen delen is Nick Park, ja  ik bedoel de filmmaker van Chickenrun. Nick weet heel helder en kernachtig aan ons te laten zien wat voor een onrecht  de kip  over het algemeen wordt aangedaan (dus uitzonderingen daargelaten lieve vrienden, bedankt dat jullie de kip zo fijn behandelen). Nick laat de kip op een mooie manier tot zijn recht komen.
Bedankt dat wij zo’n diepe interesse mogen delen met elkaar lieve E en J.

Zeer vriendelijke groeten, J en I.

PS. De tape is iets beschadigd aan de achterkant, dat kwam door een verdwaalde kogel rond augustus 1957 tijdens een jachtpartijtje, dit heeft echter geen gevolgen voor de audio.
 
   

Reacties

 

Na de gezellige avond bij het kampvuur, lag ik in de tent en kon niet snel in slaap komen. In de roes van het moment schreef ik voor mezelf de onderstaande woorden op:

Noem het Modderdorp, of Modderstad,
een fijne plek, en iedereen doet wat.
Iedereen doet, waar hij zin in heeft,
en elke dag, is weer een mooie dag geleefd.
Puur en eerlijk, zonder poespas,
ik wou dat ik er onderweg naar toe was.

Dit dekt voor mij goed de lading van afgelopen dagen, bedankt voor dit fijne weekend!

Groeten Timo

Dear Modderdorpers,

I offer condolences with you on Bram Modder. Rest in peace!
I just informed about it, and I'm very sad now. I visit this site time-to time,
because it seems the island of peace for me.
Hope you can keep alive this island of art and humanity.

kind regards:
Peter Szalai,
Hungary

Jipie, ik vond het weer een feestje om te zien en lezen

liefs wafae

Thanks for your message. I am not at the office until tuesday. For urgent matters, please contact the reception desk at +(31) 20 5270 300.
Best regards, Rimme Rypkema

     
   
 
scan Jouke Mellema
 
  verjaardag Sema Bekirovic te Modderdorp      
     
 
 
  herinnering aan een verdwenen tuin  
   
 
J draait zich om in zijn slaap en gaat met zijn hoofd op de gedroogde peper liggen.
 
 
Bewoner I in gesprek met slaperige bewoner J om 12:13 in de middag.

_ Wat herinner je je precies van de tuin? (Ik houd de  gefossieleerde pepers omhoog    en leg ze daarna naast J op zijn hoofdkussen zodat hij ze kan bekijken).
-  Een plek van kweekbakken en dingen die in een kasje moesten, waaronder deze    (bedoelt de pepers).
_ Wat stond er naast deze pepers?
_ paprikaplantjes.

_ Hoe was je bezig aan de tuin?

_ Proberen het zo goed mogelijk te doen. De peper op de juiste plek  zetten zodat de    peper het best kon groeien.

_ Waarom heb je de pepers nog steeds?

_ Ik was trots dat het was gelukt om pepers te kweken en ze droogden heel snel.

_ Het is het enige wat ik nog heb van die tuin.

_ Ging je elke dag kijken bij die pepers?

_ Ja

_Op welke groente was je het meest trots?

– mmm, mmm, (slaperig, lijkt alweer weg te zakken, maar dan toch nog) da’s moeilijk te zeggen. Mmmm smak smak (J slaapt weer))

 

 

aanvullingen op een interview:

 

Als J aan het eind van de middag denkt aan het interview dat hij heeft gegeven vanuit zijn bed die vroege middag,  is hij toch ontevreden. Hij wil er meer over kwijt. J vertelt dat hij trots was op zijn groentetuin omdat alles het zo goed deed. “Er was overal meer dan genoeg van, zelfs de dieren konden rustig mee eten van alle groenten die ik geplant had”. J vertelt over de zes spitskolen die hij had geplant waarvan de muizen er slechts één van hadden opgegeten. “ Die kool was fantastisch doorboord met allemaal tunnels en gaten erin, zo had ik toch nog veel plezier van die kool. Ik  ben nog steeds trots op verschillende dingen van wijlen mijn tuin. Alles was uitgemeten, de afstanden tussen de planten en het hek eromheen, maar het was nooit benepen, elke plant kreeg ruimbaan om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Ik had bijvoorbeeld een prachtig bed met sjalotten en knoflook aangelegd en toen alles rijp was en gerooid  heb ik samen met mijn vriend Igor vlechten van de strengen knoflook en sjalotten gemaakt en die strengen hingen we te drogen onder het afdak. Voor de pompoen planten haalde ik stenen uit de straat. De stenen uit het gat stapelde ik eromheen op. De gaten vulde ik op met paardenmest van de overburen en aarde.

En toen groeide er langzaamaan van die prachtige ronde pompoenen aan de plant, niet van die opgeblazen ballen maar mooi rond. Zo groot als een galia meloen. En dan lagen ze zo op de stenen. Die pompoenen waren heerlijk. Verder had ik nog een bed wat lager gelegen was. Daar had ik een houten bak in getimmerd, zodat al het restwater erin liep, dat was voor de waterkers. De waterkers deed het  niet al te best omdat waterkers het liefst bij een beek staat. Maar wåt er dan groeide was zo geconcentreerd van smaak. In die kleine blaadjes zat het allemaal. Heel smakelijk. Gelukkig zaten er veel duiven in mijn tuin. Ik denk dat het tortelduiven waren, ze waren altijd aan het tortelen. Ze nestelden in de bomen en zaten veel op het afdak van de trekker, vanwaar ze  naar beneden scheten. Die stront schraapte ik van het beton en mengde het vervolgens met water. Dat liet ik dan een dag zo staan zodat het lekker trok en dan begoot ik de planten ermee. Bijvoorbeeld de kolen die kunnen dat goed gebruiken".

 

 

van uw verslaggever Berend & zn.

 


     
     
   
 
 
   
 
foto Inge Beeftink
 
     
   
 
foto Inge Beeftink
 
 
  Nieuwe 10tjesabonnees: Wybrich Willems te Arnhem  Nieuwe abonnees: Peter Szalai te Máriahalom Hongarije, Tom Modder te Modderdorp, Paul Jan van de Wint te Huisduinen, Katja Mäter te Amsterdam, Mounira te Amsterdam, Ruben Koster te Julianadorp, André Luiten te Wageningen, Jeroen Rynders te Arnhem, Marieke Scheijgrond te Arnhem, Julie van der Scheer te Groningen en Bob Waardenburg te Arnhem. De redactie van de Modderdorpse Tijd feliciteert hen met deze keuze  
  mail naar de redactie@modderdorp.nl  
  Wordt nu 10tjesabonneeeeee van de Modderdorpse Tijd en ontvang een Perskaart op naam  
 

dit waren de Modderdorpse tijdingen voor 2 November 2007

Dubbeldik Deel 2

of

bekijk eerdere edities

of ga naar de

homepage: modderdorp.nl