Maandag 9 Oktober 2006 nummer12  
   
  www.modderdorp.nl hoofdredaktie: Jouke Mellema en Inge Beeftink - freelancecorrespondent: Nuunheertje  
  Eén zwaluw  
   
      foto: Joik  
   
  Boerenzwaluwen foto: Joik  
 

van uw verslaggever:

Boerenzwaluwen komen helemaal uit Afrika naar Noord Europa om kinderen te maken. Het zijn waanzinnige vliegers, soms stonden ze vlak voor mijn ogen in de lucht stil. Bovenop de rem anders hadden ze een gat in mijn kop gevlogen. Ze zijn pas weer terug gevlogen naar Afrika.

 

 

Deze zomer hebben twee zwaluw-ouders twee nesten achter elkaar uitgebroed in de schuur van de redaktie. Het eerste nest was nogal grof en snel gebouwd. De zwaluwen hadden kennelijk haast. Dat zag je door de mix van klei en stro waaruit het nest was opgebouwd. Het was gemaakt van druiperige kleiklodders met maar weinig gras. Het was niet slordig maar de snelheid had hier kennelijk de voorkeur gehad. Voor het tweede nestje hadden ze duidelijk méér aandacht en tijd over. Het klei-en-stro-beton was veel meer in verhouding, het werd een prachtig metselwerkje.

 

De ouders waren helemaal niet bang voor ons en de nieuwgeborenen hadden al helemaal niet begrepen dat ze toch voor mensen maar beter bang kunnen zijn, hoewel het niet de mens was, maar de torenvalk die één van de kuikens doodde. Het arme beestje werd door de valk geslagen terwijl het juist terug in de schuur was gefladderd, uw verslaggever stond net de afwas te doen toen er de doodsgil klonk van vlak opzij. Er was geen redden meer aan en de jonge torenvalkjes hebben het maaltje vast gulzig verslonden. We leefden de gehele zomer samen met de zwaluwen. Onder beide nesten was wel een poepvlek ontstaan maar ja, dat was slecht een klein misnoegen vergeleken bij het spektakel dat zich voordeed toen de jongen moesten leren vliegen. Dat vliegen is toch minder simpel dan je zou verwachten na zoveel vogelevolutie en het gefladder was niet van de lucht. Maar de ouders onderwezen geduldig. Een lui of bang jong moet er wel op rekenen dat zijn of haar ouders nogal wat valse trucjes hebben om het vliegen te bevorderen. Door bijvoorbeeld een sappig insekt zó voor de bek van het jong te houden, dat het papkind zich in een gevaarlijke stand moet buigen boven de diepe afgrond onder het nest dat strak onder het golfplatendak op een klein uitstekend plankje was geplakt. Hierboven is op de eerste foto het sterkste jong uit het eerste nest te zien dat zojuist voor het eerst heeft gevlogen. Op de tweede foto is de nog voltallige familie op de foto gegaan. De drie valer gekleurde jongen zitten in het midden.

 
     
   
 
 
     
  foto inge beeftink  Pauline Oltheten op bezoek in Modderdorp   foto inge beeftink  
  Old Billy  
   

PRIJSVRAAG:

 

Hoe oud is het oudste paard, Old billy?

Op zijn .... stierf het dier gepensioneerd en wel na een leven van schepen slepen door de Engelse rivieren en kanalen.

 

onder de goede inzenders worden grote schatten verdeeld!

bronvermelding: Manchester museum, Manchester/ Midas Dekkers, De vergankelijkheid

 
     
  Modderdorpse wijsheden      
 

 

   
Over de Rooie

Niemand weet hoe oud "de Rooie" is, de kat van Bram Modder. Bewoner N. zegt dat het dier al twee keer is aangereden door een auto en dat hij daarom zo'n scheve kop heeft. Eén ding is zeker: in zijn lange leven heeft de Rooie al vele kippenkuikens verslonden. Bewoner I. beweerd zelfs, dat hij hem druipend de sloot uit heeft zien kruipen met een spartelende eend in zijn bek. 's Nachts hoor je wel eens een pruttelend en hijgend geluid en dan weet je welhaast zeker dat het de Rooie is. Hier zit hij, op het bankje voor Bram zijn huis. Hij laaft zijn oude lichaam aan de zon.

     
 
     
   
     
   
  videostills  
 
  De redactieruimte  
Nieuw vrouwtje voor Guus na tragische dood Korrie en De Vreemde
 
     
  Belangrijke onderhoudswerkzaamheden aan de redactieruimte   Miera, nieuwe vrouwtjespauw voor het eerst op Modderdorp. (Miera zit nog in de doos, staart rechts zichtbaar)  
 
  Strontvlieg  
   
  foto: Joik  
     
       Kas de buurjongen                                 foto Inge Beefting      
 
     
   
  foto: Inge Beeftink  
     
  Nieuwe abonnees: Andrée van de Kerckhove en Roeland, Frits Maats Zuidwolde te Groningen (Niet in Drente!!!), Wouter en Sandra en Eva Olthof, ergens in een kraakpand. De redactie van de Modderdorpse Tijd feliciteert hen met deze keuze      
  mail naar de redactie@modderdorp.nl  
  Wordt nu 10tjeslid van de Modderdorpse Tijd en ontvang een Perskaart op naam (??hoe wordt ik 10tjeslid??)  
 

dit waren de Modderdorpse tijdingen voor 7 mei 2006

bekijk eerdere edities

of ga naar de

homepage: modderdorp.nl