> > > > >
  donderdag 4 juni 2009 nummer reset, nummer 0  
   
  www.modderdorp.nl hoofdredaktie: Jouke Mellema en Inge Beeftink  
  BROOD EN BABIES  
   
     
 


De broodontdekkingen van bewoner J.

LET OP! 
De bijschriften zijn vaak gemompelde gedachten van bewoner J. Soms zal het voor de lezer lastig zijn om te volgen wat hij bedoelde op dat moment.

 

 

 

 

WIM & ...

 

 
     
 

"Goh, het is net een koffieboon. Het brood is van patentbloem gemaakt, dat is helemaal fout. Het brood is veel te fijn, dat komt door die patent."

 
de beide grootmoeders en Ed
 
     
 

"Wat glimmen ze mooi hè, Ing! Ik moet nog wel wat doen aan die snedes, het zou moeten barsten voor een ideale korst. Daar moet ik meer mee gaan experimenteren."

 
Igor en Ceras
 
     
 

"Ik wilde zien wat gist doet. Ik heb het gist een beetje eten gegeven: suiker."
"Ik was benieuwd, het was heel onstuimig gaan schuimen. Toen dacht ik dat de onderkant ook nog zou gaan schuimen maar dat was niet zo, dat kwam waarschijnlijk omdat de keuken koud was. De beste tempratuur is 27 graden volgens bakkers, maar dat is het hier niet. Ik heb echt hele interessante sites gevonden."

 
Liesbeth en Marianne
 
     
 

J.: "In deze zit yoghurt."
I.: "Wat heb je met dit brood gedaan?"
J. "Yoghurt. En ik heb een nieuwe plek voor het rijzen: de verwarmingsketel, bovenop."
J. kijkt kritisch en zuinig. "Het is te cake-achtig. Ik heb de Yoghurt afgetrokken van het water wat erin gaat. Zie je dat, het is te dicht."

 
Niek en Syl
 
     
 

"Na het rijzen kneed ik nu minder lang, echt doorslaan zoals ik het gezien heb in een filmpje van een Hotelschool. De belletjes verdelen, ze worden kleiner maar talrijker.
Ik heb 'm opgerold en toen heb ik 'm mooi zo'n draai gegeven, alsof ik een doekje uitwrong.
Ik heb 'm laag in de oven gezet en de oven 25 graden hoger. Toen was 'ie in 20 minuten klaar. Volgende keer laat ik 'm er toch weer 5 minuten langer in staan zodat ik geen gist meer proef.
Oh nee, wacht! Ik had te weinig volkorenmeel en toen heb ik het in plaats van meel met bloem aangevuld.
vraagt aan zichzelf: “Dat is een hele belangrijke hè, misschien.
Er is veel anders aan dit brood."

 
Semâ
 
     
 

3e bubbeldag desem experiment.
J. schreeuwt:"Oh kijk het is gaan bubbelen! Ruikt het zuur, Ing? Nee hè."
I.: "Ja, het ruikt heel zuur."
J.: "Mensen zeggen altijd dat het er vies uitziet, maar het is mooi!
Ik ga proeven. Ja! Het is zurig en het prikkelt op je tong."

 
Liv
 
     
 

"Dit is mijn allereerste zuurdesembrood, laat ik 'm vallen (kijkt verdrietig)
Ziet er wel goed uit. De korst lijkt wel van porselein. Eigenlijk is het gewoon een wonder. Weg met de bakkersgist! Ik heb alweer nieuwe desem in de pot."

 
Marten en Elli
 
     
 

"Aan de schandpaal!" roept J.

Onze kraamverzorgster Erika, had van horen zeggen dat een bananenbrood helemaal het einde is.

J. vraagt aan I: "Zullen we dat eens proberen?", I knikt van ja.We hebben nog nooit eerder zo'n viezerik gegeten. Ieder één hap en we zijn het er gelijk over eens: "Aan de schandpaal met die smeerlap!!!"

 
Hans
 
     
 

"Bruin brood. Het begint een soort routine te worden. De yoghurt maakt het echt heel goed, maar ik moet zeggen, het desembrood vind ik het allerlekkerst.
Er was voor dít brood geen desem meer. Morgen heb ik weer een pot vol.
Ik weet nu ook hoe je geen scheuren krijgt, heb ik van bakker Menno geleerd."

J. praat avonden achteréén over zijn broden. Soms luister ik er niet meer naar.
Hij zegt het ook vooral voor zichzelf, geloof ik.

Einde van deze broodberichten.

 
de redactie
 
         
 
BROODBAND TV
 
   
     
  Goeiemiddag, ....., Hallo! Is daar iemand?  
 
 
     
   

 

Kort nieuws

De redactie verhuisde onlangs naar een grotere woning in Modderdorp.

 

 
     
 
Sunset
 
   
     
foto: Inge Beeftink
 
     
     
     
         
     
 
 
     
   
         
   

download: Modderdorpse broodrecepten pdf-file

 
Inmiddels hebben de broodexperimenten geleid tot bovenstaande resultaat
     
 

Bedankt André!

Tot slot een hartelijk woord van dank aan André Pielage. André corrigeert onze schrijf- en taalfouten met grote nauwkeurigheid en stiptheid. Doch deze ene zeldzame keer liep uw tijdschrift aan zijn kant wat vertraging op getuige zijn verklaring hier rechts.

   
 

Nieuwe 10tjes-abonnees: Cousijn van Leeuwen te Utrecht Nieuwe abonnees: Awik Balaian te Arnhem, Maurice Dekkers te Amsterdam, Jochem Bosselaar te Amsterdam, Lou de Jong te Nijmegen, Joost Engelberts te Amsterdam, Marieke Hermans, Erik-Jan Lightvoet te Den Haag, Alwin Monopoli te Amsterdam, Gerry Pasters te Modderdorp, Heleen van Ham te Haarlem De redactie van de Modderdorpse Tijd feliciteert hen met deze keuze

 
     
  Wordt nu 10tjes-abonnee van de Modderdorpse Tijd en ontvang een Perskaart op naam  
 

 

mail naar de redactie@modderdorp.nl

dit waren de Modderdorpse tijdingen voor donderdag 4 juni 2009

bekijk eerdere edities

colofon: hoofdredactie Inge Beeftink, Jouke Mellema - freelancemedewerkers: Wim - tekstcorrectie: André Pielage

 

het begin